Taleggio to maślany, delikatny, półmiękki i subtelny ser włoski wytwarzany z mleka krowiego. Zwykle ma kształt prostokąta, skórę ma w kolorze różowo-szarym, a masa serowa jest biała, elastyczna i owocowa. Skórka nie nadaje się do jedzenia. Taleggio zaliczany jest do miękkich serów dojrzałych prowincji lombardzkiej. Dojrzewanie odbywa się w ciemnych grotach, w których skóra sera nabywa pomarańczowo-różowej barwy, a miąższ uzyskuje kremową konsystencję o bardzo specyficznym smaku. Bardzo doceniany w świecie kulinarnym, idealnie nadaje się do zapiekanek, gdyż podczas topienia nabiera lejącej konsystencji. Dobrze smakuje również jako przystawka, na zakończenie posiłku, ale można przyrządzić z nim znakomite Risotto, a także Rustico - rodzaj tarty z ciasta francuskiego. Wyśmienity z owocami (doskonale smakuje z dojrzałymi gruszkami), na sałacie lub zapieczony bez skórki pomiędzy grzankami. Pasuje też do gorącej polenty. Taleggio to doskonały ser używany do dań zapiekanych, piadiny czy dań na bazie makaronów, ale można go podawać w wersji deserowej. Bardzo dobrze pasuje do wyrazistych win: Merlot, Nebbolo, Soave, Sauternes, deserowy Riesling.
SER TELEGGIO CASEARIA ARNOLDI OK.2KG
SER TELEGGIO CASEARIA ARNOLDI OK.2KG
- Domyślny opis krótki
Zapytaj o produkt
Napisz swoją opinię